Espai de joc lliure

El joc lliure és un dels mestres més importants per desenvolupar capacitats físiques, cognitives i emocionals

Mitjançant el joc lliure sorgeix l’anomenada cultura d’infància, que són aquelles accions o aquells jocs que els nens sempre realitzaran en qualsevol moment històric i en qualsevol lloc…que nosaltres vam fer, que els nostres pares i avis van fer i que observem fer els nens d’avui en dia. És com una mena d’imaginari col·lectiu que fa que els nens en funció de el moment evolutiu en què es troben desenvolupin un tipus d’activitat o una altra.

Es crea en un context en el que els nens escullen de forma espontània a que volen dedicar el seu temps. Trien lliurement què fer, amb qui i com va evolucionant el joc. Aquest comportament sempre surt de forma intrínseca, de dins cap enfora i sempre està motivat per interessos propis, esdevenint així una eina bàsica per a l’aprenentatge, no només de conceptes sinó de temes més profunds com l’essència de la persona, de la cultura pròpia, de les relacions humanes, del context on viu, etc.

El joc lliure és també, un escenari per la socialització, és com un laboratori on els nens duen a terme una intensa investigació sobre els rols i les relacions, i cimenta les bases de les futures relacions.

Progressivament la societat l’hi ha anat traient importància al joc i ens trobem amb nens de 9 o 10 anys que ja no juguen perquè “això és de nens petits”…jugar a nines, fer menjars, mames i papes, etc. Això en realitat és un perill per al seu correcte desenvolupament cognitiu perquè a aquestes edats a nivell evolutiu necessiten jugar a aquestes coses encara.

Petitament_15

Si aprofundim a les bases teòriques, diferents estudis ens confirmen que el joc lliure té molts beneficis per l’infant. Aquells nens que juguen més desenvolupen majors habilitats socials, milloren l’autoestima i l’autorespecte, desenvolupen més la imaginació i la creativitat així com la capacitat de resoldre en grup o de forma individuals els reptes que assumeixen.

A PETITAMENT disposem d’una sala de joc lliure, amb materials de gran qualitat, inspirats en pedagogies vives. Contem amb diferents elements destinats a cobrir els diferents moments evolutius del joc. També estem preparant tallers i experiències màgiques i divertides que aviat us anirem descobrint.

EL JOC LLIURE COM A EINA TERAPÈUTICA